top of page

Veralim lanceert NextGen Ambtenaar met inspirerend eerste event rond verbindend leiderschap

Bijgewerkt op: 12 mei

Op vrijdag 9 mei 2025 ging in PXL-Business te Hasselt het startschot van het gloednieuwe leiderschapstraject “NextGen Ambtenaar”, een initiatief van Veralim dat jonge overheidsmedewerkers (<40 jaar) ondersteunt in hun ontwikkeling tot mensgerichte, visionaire en maatschappelijk bewuste leiders. 31 young potentials schreven zich in voor dit traject dat drie verschillende events omvat. Het eerste event stond volledig in het teken van mensgericht leiderschap, onder het thema “De kracht van verbinding”.

De dag werd geopend door Ronald Hoebers, voorzitter van Veralim, die de visie van het programma toelichtte: een overheid die toekomstgericht is, geworteld in de Limburgse samenleving en gedragen door jong talent.





Getuigenissen uit de praktijk


Tijdens de ochtendsessie brachten vier ervaren leidinggevenden krachtige getuigenissen over hun persoonlijke visie en praktijkervaringen rond verbindend leiderschap:

  • Paul Philips (Mediahuis Limburg) deelde concrete en vaak creatieve voorbeelden van hoe verbindend leiderschap werkt op de werkvloer, van “stakeholder-speeddates” tot een gezamenlijke bloedinzameling. Zijn boodschap: verbinding begint bij écht luisteren en informele ontmoeting op momenten dat er niets moet.

  • Iris Mulkens (Stad & OCMW Lommel) beschreef haar overstap van de advocatuur naar de ambtenarij als een echte cultuurshock. Volgens haar moet niet iedereen per se leidinggevende worden, soms is iemand beter op zijn plek als expert. Een goede cultuur kan je afmeten aan de vraag “wat medewerkers doen als niemand kijkt”. Elke medewerker weet wel hoe hij of zij z’n job moet doen, je moet echt niet zeggen wat iedereen moet doen.

  • Benjamin Vandervoort (CM Limburg) nam de deelnemers mee in een evolutie van top-down naar gedeeld leiderschap. Vanuit persoonlijke ervaringen – van basketbal tot Kazou – legde hij de link tussen visie, talentontwikkeling en psychologische veiligheid. Volgens hem is de leidinggevende het vangnet om je te helpen als het mis gaat, om samen te reflecteren over hoe we het volgende keer beter kunnen doen. Maar coachend leiderschap is niet geschikt voor elke medeweker, de context vraagt flexibiliteit in je leiderschapsstijl.

  • Ignace Schops (RLKM) verbond leiderschap met duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hij riep op tot ethisch leiderschap dat zich niet enkel richt op mensen, maar ook op de planeet. “Leiderschap zit in ieder van ons, ook op de lagere niveaus kan je verbinden en een positieve impact maken.”


Diepgang in dialoog


Tijdens het panelgesprek, gemodereerd door Jeroen Smeulders (Motmans & Partners), werden complexe leiderschapsthema’s als vertrouwen, feedbackcultuur, gedeeld leiderschap en storytelling verder uitgediept aan de hand van wetenschappelijke inzichten. De panelleden bespraken hoe vertrouwen de basis vormt voor prestaties, hoe leiders verhalen kunnen gebruiken om medewerkers in beweging te krijgen en waarom coachend leiderschap vandaag relevanter is dan ooit. De kern? Leiderschap moet flexibel zijn, afgestemd op de mens achter de medewerker.


Leiderschap onder de loep


Na de lunch daagde Jesse Segers (Ginkgo Consulting) de deelnemers uit tijdens de interactieve workshop “So you think you can lead?”. Op basis van wetenschappelijk onderbouwde inzichten over leiderschap uit zijn boek “Over Leiderschap”, confronteerde hij de jonge ambtenaren op een speelse manier met hun eigen overtuigingen en gedrag. Geen droge theorie, maar prikkelende perspectieven en veel ruimte voor zelfreflectie.


Toekomstgericht investeren in overheidstalent


Ruth Vanlangenaeker (PXL-Research) sloot het event af met enkele conclusies en benadrukte het belang van netwerken en het delen van kennis en ervaringen als motor voor verandering.

Het traject NextGen Ambtenaar bestaat uit drie events, waarvan dit eerste event rond mensgericht leiderschap een veelbelovend begin vormde. De volgende sessies zullen zich richten op visionair leiderschap en maatschappelijk bewust leiderschap.

 

bottom of page